“Ergens in ieder van ons is de macht om de wereld te veranderen”- Matilda, Roald Dahl -

WAT?!

In relatieland al een tijdje een beproefd concept. Al dan niet met wisselend succes. Je moet er het type voor zijn, naar het schijnt. Niet echt van toepassing op mijn liefdesleven, maar als zelfstandig professional lijkt het helemaal mijn ding: de WAT-relatie. Wat? Working Apart Together als hét antwoord op het eenzame bestaan als ZZp’er? Vast en zeker, maar er is meer.

De eenpitters onder ons herkennen het ongetwijfeld. Ergens in je carrière heb je besloten dat het genoeg is geweest. Genoeg van het gareel van een werkgever. Genoeg tijd doorgebracht met je, als je geluk hebt, zeer gewaardeerde, maar niet zelf gekozen, collega’s. En genoeg van je zoveelste, vruchteloze, poging om nu eindelijk eens echt iets te veranderen aan het bedrijfscredo: ‘zo doen we dat hier nu eenmaal’. Kortom, ergens maakte zich een onbedwingbare vrijheidsdrang van jou meester. En besloot je voortaan voor jezelf te gaan werken.

En daar zit je dan met je goeie gedrag en wilde plannen. In je eentje in je thuiskantoor. Nu is het opbouwen van een duurzame eigen onderneming niet iets wat zich overnacht voltrekt. Het is vaak een zaak van de lange adem. Van vallen en weer opstaan. Van soms hoge toppen en vaker diepe dalen. Maar wat mij betreft bovenal van ‘practice what you preach’. Buiten het feit dat ik toch altijd al een type ben geweest voor duurzame relaties, geloof ik ook heilig in inclusiviteit; dat de som meer is dan het geheel der delen.

Als ik opkijk van mijn bureau zie ik de profetische woorden van Ben Tiggelaar uit 2011 op mijn inspiratiebord hangen:

De toekomst is aan organisaties waar netwerken van intrinsiek gemotiveerde mensen creatief samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.

Het is mij uit het hart gegrepen. Niet alleen vanuit het perspectief van eenzaamheid, maar vooral ook door de impact die het belooft. Waarbij het mes snijdt aan vele kanten. Van flexibel maatwerk leveren aan opdrachtgevers tot de voortdurende kwaliteitsimpuls aan die dienstverlening door kruisbestuiving van kennis en ervaring.

WAT ontstaat waar delen leidt tot vermenigvuldigen. Zo vinden professionals die jouw doelen delen op de één of andere manier altijd wel een weg naar jou. Verbonden vanuit die gemeenschappelijke kern komt creatieve samenwerking tot bloei. Evenals de oneindige mogelijkheden van samen individuele kwaliteiten omzetten tot een betekenisvolle bijdrage. Nee, mijn lief houd ik lekker voor mezelf, maar mijn collega’s gun ik iedereen!